Natuurpunt Zemst
Vogels in je tuin

Vogels in je tuin

Een pimpelmees hangt ondersteboven aan een vetbol, een merel eet wat kruimels en stukjes appel en een vink smult van de zonnebloempitten. Niets zo leuk dan kennis maken met vogels die komen snoepen van al het lekkers op jouw voederplek. Je krijgt die vliegensvlugge dieren dan net iets beter te zien en ze zitten op een plekje dat jij gekozen hebt. Een verrekijker is nog
altijd handig om ze mooi waar te nemen maar zelfs zonder verrekijker kan je er af en toe eentje van dichtbij bewonderen.


Vogels voederen

Maar het is nog maar oktober... Is dat niet wat te vroeg om al vogels te voederen? Wachten we hiermee niet beter tot het echt koud wordt en er weinig eten is? Nee hoor, vogels mag je heel het jaar door voederen. In oktober is de grote trek nog altijd bezig. Soorten zoals roodborstjes, mezen en vinken komen dan vanuit het noorden bij onsof in Frankrijk overwinteren. Ze stoppen daar waar ze voedsel vinden. Staat in jouw tuin de vogeltafel gedekt, dan schuiven ze aan. Indien er voldoende voedsel is, blijven ze tot het einde van de winter.


Voeder elke dag vers
Vinken, maar ook andere soorten zoals de groenling, zijn verzot op zonnebloempitten. Wie een wat grotere tuin heeft, koopt best 10 tot 20 kg in één keer. Eens vinken in oktober je voederplek ontdekt hebben, zal je zien
dat je er steeds meer krijgt en dat zelfs 10 kg zonnebloempitten niet genoeg zal blijken om de hele herfst en winter mee door te komen. Meng er gerust wat kleinere zaden onder voor andere soorten zoals mussen.


Voeder niet te veel tegelijk. Best is het voedsel dat je strooit dezelfde dag op. Anders trek je muizen en ratten aan. Voeder daarom ‘s ochtends en als het op is nog eens op de middag. Vooral wanneer het vriest en sneeuwt is voederen belangrijk.


Maar ook op andere momenten in het jaar kunnen vogels extra voedsel gebruiken. Meestal voeder je dan wel minder.


Laaf de dorstigen
Met vetbollen, pindakaas en pindaslingers kan je nog even wachten want dit is echt wintervoedsel. Je geeft best geen voedsel waar zout in zit. Voedsel dat gemakkelijk bevriest zoals appels, snij je niet in kleine stukjes. De appel in twee helften is meer dan voldoende... en dat hij wat rot is, kan zeker geen kwaad. Water is even belangrijk als voedsel voor onze vogels. Gebruik hiervoor een ondiepe drinkschaal. Als het vriest, voeg je geen suiker toe en zeker geen zout. Zorg elke dag voor vers lauw water. In de zomer kan de schaal dienen als bad. Een ondiepe zone in de tuinvijver is ook uitstekend.


Je voederplek, voederhuis of drinkschaal reinigen doe je met heet water en een borstel. Gebruik zeker geen chemische producten.


Zo ... hopelijk helpen deze tips jullie al een eindje op weg om te kunnen genieten van de prachtige blauwe kleuren van mezen, de bruinschakeringen van mussen en de iriserende kleuren van spreeuwen.


Meer informatie kan je terugvinden op www.natuurpunt.be/pagina/hoevoeder-je-de-vogels-je-tuin.

Pimpelmees
Vink
Huismus
Roodborstje
Koolmees