Natuurpunt Zemst
activiteiten

Activiteitenkalender

Graag inschijven. Dat kan via de link die je hieronder bij elke activiteit vindt.


Intussen zijn we heel blij met de 750 gezinnen die lid zijn van onze afdeling.

Dat toont wel dat al onze inspanningen om de meer dan 115 ha natuurgebied in onze gemeente te beheren, lonen.


We danken jullie daarvoor.

Wij hebben de natuur nodig, maar de natuuur heeft ons ook nodig.


Nodig dus familie en vrienden uit om lid te worden of schenk een lidmaatschap cadeau.

Zondag 7 juli – 14 u. 

Eetbare planten in en rond het Vriezenbroek

Parking Sportcomplex Sport Vlaanderen, Zandstraat 3 Hofstade


Wildplukken is zowel hip als controversieel. Mag je zomaar overal gaan plukken? En welke planten zijn eetbaar?

Tijdens deze wandeling gaan we op zoek naar eetbare en/of nuttige planten in en rond het Vriezenbroek. We hebben het over de spanning tussen natuurbeleving en natuurbescherming en geven tips om aan verantwoord wildplukken te doen. Wie weet kijk je na afloop wel met andere ogen naar dat “onkruid” in je eigen tuin?

Aangepast schoeisel kan nodig zijn.


Gidsen: Sara en Joke 

Zaterdag 3 augustus – 21.30 u 

Nachtvlinderactiviteit in het Prinsenveld 

Prinsenveld, Molenheide naast nr 55, Hofstade 


Met licht, witte lakens en lekkere hapjes lokken we alle nachtvlinders uit de buurt tot bij ons, zodat we ze goed kunnen bekijken en determineren. Daarna mogen deze pareltjes opnieuw wegfladderen. Ze vertellen ons heel veel over onze gebieden en zijn vaak wonderlijk mooi.


Dit jaar staan de lampen en de lakens opgesteld in het Prinsenveld te Hofstade. Erwin en Francis vertellen ons honderduit over de vangsten.


Deze activiteit is ook leuk voor kinderen. Het einduur kies je zelf. Er is weinig parkeermogelijkheid. Kom best met de fiets.


Indien je zeer aantrekkelijk bent voor andere kleine beestjes, zorg dan dat je armen en benen volledig bedekt zijn en/of smeer je eventueel in.


Gidsen: Erwin en Francis

Zondag 4 augustus – 9:30 - 13 u.

Landschapsfietstocht Zennevallei

Locatie:Kerkplein Weerde. Dorpsstraat 40, Weerde


Langs de dorpen, van het Dorent natuurgebied in Eppegem tot het Zennegat, meandert de Zenne prachtig door het landschap. De ligging aan het water speelde een grote rol bij het ontstaan en groeien van die Zennedorpen en aangrenzende landschappen.


Tijdens de tocht krijgen we zicht op weiden, hooilanden, akkers, beemden en bomenrijen ... , landschapselementen die bijdragen tot de instandhouding van de aanwezige fauna, flora en ... biodiversiteit.


Parallel verrijken we onze kennis over het rijke natuurlijk en historisch erfgoed in de Zennevallei.

Een zalige zomerfietstocht (ongeveer 30 km) en een interessante voormiddag is verzekerd. 


Breng gerust je verrekijker mee.


Gidsen: Eugeen, Kris & Théo


Zondag 11 augustus – 14 u.

Pimpernelwandeling in de Dorent

Locatie: ANB parking, Dorentstraat, Eppegem


De grote pimpernel, het plantje met de bloedrode eivormige bloemen, we zijn er fier op, want het is zeldzaam. Het komt in Vlaanderen enkel voor in onze regio en hoog in de Kempen. Daarom koesteren we het en zorgen we ervoor dat de omstandigheden zo gunstig mogelijk zijn. 


Iedereen kent het verhaal van 'de bloemen en de bijtjes'. In Zemst gaat het verhaal over 'een bloem en een vlindertje ….'  en nee, we gaan het niet digitaal verklappen!. Kom gewoon ter plekke de pimpernel bewonderen en laat je mee op sleeptouw nemen door het verhaal van onze gidsen.


Gidsen: Sara & Hans

Zondag 8 september – 14 u.

Fietstocht - Zag Rubens het zo?

Station Eppegem (kant Elewijt)


We fietsen doorheen het prachtig landschap van de Zennevallei en stoppen op plaatsen die we herkennen van de landschapsschilderijen die Rubens schilderde tijdens zijn laatste levensjaren toen hij in de zomer op zijn buitenverblijf ‘Het Steen’ in Elewijt verbleef.


Uit recent onderzoek weten we dat Rubens het landschap van de Zennevallei nauwkeurig in beeld bracht op zijn schilderijen, wat ons toelaat om door de ogen van Rubens naar het landschap te kijken.

We bekijken het landschap van de Zennevallei ook met de blik van de natuurgids met aandacht voor ecologie, biodiversiteit en waterbeheer.


We maken een langere stop aan ‘Het Steen’ en de kasteeltuin.


Gidsen: Eugeen & Kris

Zondag 29 september – 14 u. 

Natuur en landbouw

Wormelaar, Kruispunt Kleempoelstraat / Wormelaarstraat


Een excursie in Wormelaar waar we laten zien hoe Natuurpunt Zemst samenwerkt met lokale landbouwers bij het beheer van dit prachtige natuurgebied.. We kijken naar het landschap en zien hoe landbouw en natuur samen kunnen zorgen voor meer biodiversiteit in Wormelaar. Begrazing in de boomgaarden, knotten van wilgen....daarmee helpen landbouwers  uit de buurt al bij het beheer.


Gidsen: Sara en Tine

Cursus Spoorzoeken

Lesavonden maandag van 19.30 tot 22.30 u.

Zaal Ons Huis, Kostersvoetweg 2, Weerde

Excursies zaterdag van 9 tot 12 u.   

Maandag 30 september – Lesavond 

Maandag 7 oktober - Lesavond

Maandag 14 oktober - Lesavond

Zaterdag 26 oktober - Excursie


Inschrijven mogelijk vanaf 21 maart 2024


Wie was er als kind niet gefascineerd door oude indianenverhalen? Wie zit iedere avond aan de buis gekluisterd om te zien hoe één of ander CSI-team aan de hand van de kleinste aanwijzingen het verleden kan reconstrueren? Sporenonderzoek spreekt tot de verbeelding en kan tijdens een wandeling een heel nieuw licht werpen op de natuur en haar bewoners.


Om mensen een beetje wegwijs te maken in deze verloren kunst bieden we een cursus spoorzoeken voor beginners aan. Na de theorie trekken we eropuit om de natuur eens door een andere bril te bekijken. Curieuzeneuzen, verzamelt u!


Voor deelname aan de cursus vragen we een bijdrage van €36 voor leden en  €42 voor niet-leden.


Lesgever: Joeri Cortens

Zondag 13 oktober – 10 u. 

Herfst in Kollinten

Waterzuivering Aquafin, Humbeeksebaan 115, Zemst-Laar


De herfst doet zijn intrede en wij trekken graag  (in plaats van onze stoute schoenen) onze brave laarzen aan om het Kollintenbos te verkennen. Dit natte gebied met enkele poelen en graslanden biedt een grote diversiteit aan leven op het land, in de lucht en in het water. We sluiten af in de boomgaard van Pomko bij Jeroen, waar de appel nooit ver van de boom valt.


Gidsen: Sandra en Véronique

Zondag 17 november – 14 u.

De magie van bomen in het Dalemansbos

Kapel van O.L.V.-van-de-kleine-linde, Meerweg Zemst


Je komt tijdens deze wandeling niet te weten hoe je een eik van een berk of een beuk kan onderscheiden aan de vorm van de bladeren of de kleur van de schors. Wat we wel doen, is samen op zoek gaan naar het wezen van bomen. Want net zoals bij ons heb je solitaire en sociale exemplaren, stevig en breedgeschouderde versus buigzame en ranke.


We ontdekken de magie van bomen zowel boven onze hoofden als diep onder de grond in de manier waarop ze zich ontwikkelen, voortplanten en met elkaar en hun omgeving communiceren of in interactie gaan. 


Een boom zal voor jou hierna, nooit meer zomaar een boom zijn.


Gidsen: Hans, Sandra en Eugeen

Zaterdag 23 november- 9 u

Dag van de Natuur - Beheerdag met onze leden

Locatie: nog te bepalen


Elke donderdag zijn we met onze vrijwilligerswerkploeg aan de slag in onze natuurgebieden om wandelpaden vrij te houden, raster te herstellen, gevallen bomen en takken te ruimen en nog zoveel meer.


Deze voormiddag bieden we vrijwilligers, die zich in de week niet kunnen vrijmaken, de kans om een handje te komen toesteken bij beheerwerken in onze gebieden.


Wij zorgen voor drank.

Zondag 8 december – 14 u. 

Winter, natuur in sluimerstand?

Parking Sportcomplex Sport Vlaanderen, Zandstraat 3 Hofstade


De winter is dat donkere seizoen met de kortste dagen en de langste nachten, de periode waarin de natuur voor even de pauzeknop indrukt. Vogels verstommen, bomen en planten staan er naakt en schijnbaar levenloos bij en insecten en kleine zoogdieren lijken wel helemaal verdwenen. 


Maar is de winterse natuur wel zo kleurloos, stil en leeg als we geneigd zijn te geloven of is er meer leven en activiteit dan we vermoeden. 


Kom het samen met ons ontdekken.


Gidsen: Sandra en Else

Elke donderdag - Werkdag



Elke donderdag zetten vrijwilligers zich in: takken verslepen, wandelpaden vrijmaken, bossen onderhouden, prikkeldraad trekken, hakhout kappen, scholen begeleiden die komen helpen,...

Geen klus is hen te zwaar of te groot. Ieder naar eigen vermogen en kracht zetten zij zich in een gezellige sfeer in voor onze natuurgebieden. Zin om een frisse neus te halen en gezellig mee te komen helpen? We werken van 9 u tot 14 u.

Neem dan contact op met Marcel De Prins via marcel@natuurpuntzemst.be. Hij houdt je dan telkens op de hoogte waar er de volgende donderdag gewerkt zal worden.

Ook als je niet elke week kan komen helpen ben je, wanneer je wel kan, heel erg welkom. En je bokes meenemen hoeft niet, wij zorgen voor broodjes.